NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel.

Ik hoor u denken, Niet Aangeboren Hersenletsel wat moet ik hier mee?

Maar staat u daar eens bij stil, dat de kans op hersenletsel groter is, dan het winnen van een prijs in een loterij?

Over N.A.H.

Ja dat is helaas toch echt zo, de cijfers liegen er niet om.

Ieder jaar komen er 140.000 mensen met hersenletsel in het ziekenhuis, 10.000 mensen met hersenletsel overleven het niet.

Van deze genoemde groep zijn er 19.000 kinderen met hersenletsel, 650.000 van de mensen met hersenletsel hebben hierdoor dagelijks met beperkingen te maken.

 

Niet Aangeboren Hersenletsel ontstaat door:

Ziekten, een beroerte of tia maar ook door bijvoorbeeld een ongeval.

Door op deze link te klikken gaat u door naar de website van hersenletsel-uitleg.nl voor meer informatie over het ontstaan van Niet Aangeboren Hersenletsel.

 

Niet Aangeboren Hersenletsel komt eigenlijk zo vaak voor, maar ondanks de jaarlijkse vele slachtoffers wordt hier maar weinig over gesproken.

Niet alleen over de aantallen van slachtoffers, maar ook tegen welke beperkingen deze slachtoffers aanlopen, en hoe het leven er vanuit hun kant uitziet?

Ook is er vaak in de directe omgeving van het slachtoffer onbegrip, niet begrepen worden door familie, buren en bekende of zelfs overheidsinstanties.

Aan de buitenkant ziet men vaak niets aan het slachtoffer, mensen zien dat je niet werkt en de hele dag onderhand thuis zit, dan word er al snel over je geroddeld.

Maar hou zou jij het vinden als opeens al jou toekomst dromen in het niets vallen?

Vaak worden mensen met NAH afgekeurd en verliezen hun baan, maar niet alleen dat ook financieel gaat je positie achteruit.

Ook gaan er vaak relaties kapot, ipv de man of vrouw van ben je nu de patiënt van.

De wereld zakt onder je voeten vandaan en je valt in een diep zwart gat, misschien kun je door het ongeval helemaal niets meer en ben je zeg maar ge-reset!

Je moet weer beginnen vanaf babytijd af aan, weer leren lopen, eten en vaak ook zelfs praten.

Soms kun je maar beter als kind slachtoffer worden, ook dat gun je niemand, maar als je ouder bent kun je al veel meer vaardigheden en is het moeilijker om opnieuw te moeten beginnen.

Ook om als kind slachtoffer te worden valt het niet mee, door dat je met vele problemen opgroeit zijn vele dingen normaal geworden.

Maar die dagelijkse problemen zijn niet normaal, en probeer jij als klein kind te vertellen of uitteleggen wat jou klachten zijn of wat jij voelt.

En als kind weet jij ook niet waar deze klachten vandaan komen, dit kan voor een kind een hele speurtocht worden!

Hier is even een korte uitleg